BEFRIANDE MORD

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Thomas Brylla
MB Förlag 1997

Så vitt jag kan förstå är detta bibliotekarien och deckarkritikern Bryllas debut i längre sammanhang och som debut är den inte oäven. Romanen är oslipad och använder sig av ett antal nybörjargrepp (här hade hon si och så många minuter kvar att leva) men den är inte oäven. Det handlar om mord på en utpressare där den ondes alla offer har anledning att döda. Offrens rörelser kring tiden för dådet redovisas och Brylla har begåvning för repliker. Sedan kan man förstås dra på munnen åt det trenterska greppet att uppsalapolisen måste ha hjälp av en privatdeckare. Här är han advokat/detektiv i stället för fotograf/detektiv.

Jag är inte direkt imponerad av förstlingsverket, men det finns en berättarådra hos Brylla som är mycket utvecklingsbar. Vad han behöver är en tuktande förlagsredaktör (ja, ja, jag vet att denna art i det närmaste är utrotad) som med försiktigt användande av blåpennan förkortar och förbättrar. Men hos MB Förlag finns knappast någon sådan. Där slarvas det friskt: här hamnar meningar fel både en och fyra gånger vid nya kapitel. Detta påverkar inte innehållet, men torde irritera den ordningsamme läsaren.

HELMUTH GLÖCK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22