BEFORE THE POISON

Aug 24th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Before the poisonAv Peter Robinson
Hodder & Stoughton 2011
ISBN 9781444704839, 448 sid

Den här boken är inte en i raden  romaner där Alan Banks figurerar. Men engångshjälten Chris (?) är  tillräckligt intressant för att jag inte ska sakna Banks.

Chris  komponerar  filmmusik och har flyttat från England till Hollywood. Nu är hans hustru Laura  död sedan ett par år och han har återvänt till Yorkshire.  Han har köpt ett hus, vars historia blir utgångspunkt  för  historien. Huset  var platsen för ett drama 60 år tidigare. En läkarfamilj bodde där då och hustrun Grace blir misstänkt och dömd för mordet på maken.

Chris blir intresserad. Var det mord? Hans äldre bror minns uppståndelsen kring rättegången och avrättningen. Chris kontaktar flera av dem som har direkta minnen av händelsen: Graces  unge älskare;  en lärare som har tydliga minnen, Graces barnbarn. Till slut får han en bild av  vad som verkligen hände.

Peter RobinsonFlera andra handlingar löper parallellt med jakten efter sanningen om mordet: Chris sorg efter hustruns död och hans nya kärlek; Graces dagbok om hennes upplevelser under kriget. Dessa trådar känns ej som sidospår;  de bidrar till att ge en helhetsbild av vad om hänt och gör personerna tydligare för oss.

I händerna på en mindre driven författare skulle detta kunnat resultera i en rörig, för att inte säga kaotisk handling, men Robinson lyckas hålla ihop det hela ända till slutet. Flera överraskningar väntar läsaren.

Trots allt hoppas jag att Banks är tillbaka i nästa bok.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22