BÅTHUSET

Jul 4th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till båthusetAv Anders Aspenberg
Megamanus, 2015
ISBN 9789187285158, häftad, 304 sidor

Annika är arkitekt och har det lite knepigt, och det blir bara värre under bokens gång. Hon har blivit dumpad av sin pojkvän som dragit iväg till Grekland. Hon åker till sin sjuke pappa för att få tröst. Hon börjar planera en ombyAnders Aspenbergggnad av deras gamla båthus. Ett hus som grannen Svensson är ute efter. Svensson har också en gång blivit brädad av Annikas pappa när de konkurrerade om samma kvinna, Annikas numera bortgångna mamma.

Fadern blir brutalt mördad och polisen misstänker Annika. Hon blir dömd till många års fängelse trots sitt nekande. På fängelset möter hon Lena, som har en helt annan bakgrund. Brottsling, missbrukare och prostituerad. De två kvinnorna blir mot alla odds vänner.

Samtidigt har den f d pojkvännen fått kalla fötter. Han läser i tidningen om Annikas öde och reser hem till Sverige. De återupptar kontakten och han börjar privatspana för att försöka bevisa hennes oskuld.

Denna historia går mycket väl att bygga en bok på, men jag tycker att författaren lite missbrukar sin egen historia. Det brister allt som oftast i logiken. Till att börja med; hur kunde Annika bli dömd egentligen? Det fanns i princip inga bevis. När sedan boken fortskrider är det alltför ofta slumpens skördar som styr händelseförloppet. Dessutom hade säkert till och med en dålig polisutredning löst detta som det visar sig ganska triviala brott.

Men intrigen är det i grunden inget fel på. Samspelet mellan Annika och Lena är intressant eftersom de är så olika karaktärer. Deras olika infallsvinklar på de problem som uppstår lyfter handlingen. Det kunde ha varit mer av den varan.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22