BARRIKADEN VALDE MIG Ada Nilsson: Läkare i kvinnokampen

Oct 26th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Barrikaden valde mig Av Kristina Lundgren
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN 978-91-4622425-9, 432 sidor

Detta är en skildring av ett kvinnoöde i svensk historia – en dam född 1872 i Västergötland, en tid då restriktioner mot kvinnor i stort sett var allenarådande. De fick inte förfoga över egna pengar eller egen egendom. Kvinnan ifråga är Ada Nilsson (1872–1964) och när hon föddes fick ingen av hennes kön läsa teologi och högre juridik på universitet och det var förbjudet för universitetsutexaminerade kvinnor att arbeta i statlig tjänst. Mycket skulle förändras under hennes livstid. Hon blev tidigt föräldralös men hennes förmyndare såg till att hon utbildades och tog studenten 1891 och fick gå läkarutbildning vi Karolinska Institutet. Där tog hon sin läkarexamen vid nästa sekelskifte som den tolfte kvinnliga läkaren i svensk historia.

Hon blev amanuens vid gynekologiavdelningen på Serafimerlasarettet och arbetade också i flera år på Ersta sjukhus i Stockholm.

Ada Nilsson kom att bosätta sig i Stockholm. Hon öppnade egen gynekologisk praktik på Södermalm i Stockholm och ägnade sig mycket år att hjälpa och stödja de prostituerade i stadsdelen. Eftersom Nilsson var intresserad av sociala frågor insåg hon det nödvändiga i att propagera för sexuell upplysning och höll ofta föredrag i detta ämne. Från 1907 samlade hon likasinnade i Kvinnornas diskussionsklubb som hon grundade det året och sju år senare tog hon initiativ till Frisinnade kvinnor. Hennes hem under drygt fyrtio år att bli samlingspunkt för kvinnosakskvinnor och radikala män, intellektuella, dåtidens kända författare, konstnärer och politiker.  Hon tog också emot flyktingar från de länder som drabbats av det stora kriget. Det som diskuterades mellan dessa fyra väggar ansågs inom många kretsar som subversiv verksamhet.

Vid sidan av dessa aktiviteter fungerande hennes hem som läkarmottagning och redaktion för veckotidningen Tidevarvet.

Sina sista år bodde hon tillsammans med Kvinnliga Medborgarskolans rektor Honorine Hermelin på Lilla Ulfåsa i Fogelstad i Sörmland.

Kristina Lundgren tecknar i sin biografi över Ada Nilsson ett livligt  porträtt av den läkare som kom att bli en av den svenska kvinnohistoriens förgrundsgestalter. De många bilderna i boken är också intressanta tidsdokument. Lundgren, docent i journalistik med inriktning på presshistoria,  har också skrivit böcker om Barbro Alving (2002) och Else Kleen (2010).

KJELL E. GENBERG

Kristina Lundgren

Kristina Lundgren. Foto Christine Olsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22