BARNMORSKAN

Jan 17th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till BarnmorskanAv Katja Kettu
Kätilö 2011
Översatt av Janina Orlov
Bonniers 2013
ISBN 978-91-0-012879-1, 366 sidor

Hon kallas Vindöga, för att hon skelar. Hon är en självlärd barnmorska. Handlingen utspelas i Petsamoområdet och sker strax före och under Lapplandskriget 1944–45. Vapenvila råder mellan Sovjet och Finland. Snart ska Finlands förbund med Tyskland lösas upp. I fjordarna pågår underrättelseverksamhet och spritsmuggling. Civilt och militärt blandas. Krigets och naturens krafter slår mot allt och alla.

Katja KettuBarnmorskan Vindöga blir förälskad i en SS-officer och tar jobb som sjuksköterska på ett tyskt fångläger för att få vara i närheten av sin SS-officer. Hon är våldsamt förälskad i honom. Han inte lika fullt så förälskad. Han är psykiskt skadad av kriget och har sina minnen från Babij Jar.

Det här är den yttre handlingen. Men den är i sig mindre intressant.

Det är Katja Kettus språk och hennes sätt att fånga krigets och livets fasor så att man nästan tycks känna skräcken, lukten och grymheterna. Kettus mustiga eller grova språk, då det behövs, eller när det bidrar till att belysa händelserna, skapar en roman av sällsynta mått.

Det här är en bok, som fått Runebergspriset 2012. Sofie Oksanen och Rosa Liksom tillhör bland andra de nya finska berättarna. Och som de berättar. Jag har inte mött något liknande sedan jag läste Liksoms senaste roman. Och Katja Kettus Barnmorskan är utan jämförelse den starkaste, mustigaste och språkligt variationsrikaste av dem alla.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22