BARNLEK

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av John Connor
A Child’s Game 2006
Översatt av Göran Grip
Forum 2007

Det här är en actionspäckad spänningsroman i bladvändargenren. Storyn är förlagd till Leeds i England och kretsar kring organiserad kriminalitet med koppling till talibaner och terrorister. Här förekommer folk som inte väjer för grymheter och som inte sätter stort värde på människoliv. Författaren drar sig inte heller för ingående beskrivningar av morbida detaljer. Ofta får man i texten höra ljudet av människoben som går sönder. Att dessutom ett barn ingår i handlingen gör det extra obehagligt att ta sig genom.

Ändå ser man fram emot varje nytt kapitel (som nästan alla är korta och täta) och skälet är definitivt inte övervåldet utan persongalleriet. Vi får möta poliser från olika delar av kåren och polisarbetet blir underhållande att ta del av. Just i de avsnitten levererar författaren både gott humör och underfundighet.

Intressantast av alla är kriminalassistent Karen Sharpe som är en återkommande gestalt i Connors böcker. Hennes personlighet är av det mer komplexa slaget; egentligen helt osannolik men det är väl därför hon sticker ut som hon gör som romanfigur i spänningsfacket.

Osannolikt är också det myckna våld hon får ta emot. Trots alla blåmärken, slag mot huvudet och blod ur näsan är hon alltid snabbt på fötter igen.

Inledningsvis ruvar ett mysterium över händelserna men när huvuddragen framträder reduceras tyvärr fortsättningen till förutsägbar action och så ännu mer våldsamheter.

Anrättningen ska grunda sig på författarens egna erfarenheter som jurist från infiltrering och undercoveroperationer.

LEIF WOXLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22