BARNET

Nov 13th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till BarnetAv Fiona Barton
The Child, 2017
Översatt av Jan Risheden
Massolit Förlag, 2017
ISBN 978-91-7679-378-7, 392 sidor

När jag tittar i mina papper ser jag min fjolårsrecension av Bartons bok Änkan var rätt positiv.  En koll visar att boken inte finns kvar i hyllan – förmodligen bortskänkt – och alltså inte värd att behålla. Ett omen?

Uppföljaren Barnet har samma huvudperson, den envetna och snarstuckna journalisten Kate Waters. Brottet i denna roman är uppseendeväckande i så motto att ett lik som hittas på en byggplats är så vanligt att det nästan utgör en egen subgenre. Här är det visserligen ingen grävskopa som hittar skelettet av ett barn utan en helt vanligt jobbare med en spade i ett område på väg till bättre tider, men ändå. Eftersom liket inte är färskt blir det inte mer än några rader i pressen men Waters läser den och intresserar sig. Hon behöver en story eftersom hon satts att skriva om andras notiser. Så nu börjar hon gräva och mina misstankar om att jag var för snäll förra gången kommer delvis på skam.

Hennes grävande leder henne bakåt till ett brott som skakade London för flera tiotals år sedan. Det visar sig att hon inte är den enda som noterat notisen. En kvinna blir påmind som en av sina allra värsta upplevelser medan en annan fylls av skräck inför att hennes fruktansvärda hemlighet ska avslöjas.

Under handlingens gång lyckas Waters hitta och foga samman de gamla pusselbitarna och jon kommer allt närmare de människor som bodde i en stadsdel som på den tiden såg helt annorlunda ut än den som är på väg att byggas.

Barton är riktigt bra på att skildra livsöden. Hon gör det på ett tankeväckande och långsamt spänningsbyggande sätt.
Jag borde kanske försöka få tillbaka debutboken Änkan.

Fiona Barton har tidigare arbetat åt Daily Mail, varit nyhetsredaktör på Daily Telegraph samt chefredaktör på Mail on Sunday. 2002 vann hon priset Årets reporter hos British Press Awards. Hon är född i Cambridge, men bor numera i sydvästra Frankrike.

LENA JEPPSSON

Fiona Barton

Fiona Barton. Foto Jenny Lewis

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22