BARNABLOD

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Léo Malet med efterord av Kristoffer Leandoer
Le sang innocent 1954
Översatt av Kennet Klemets
Vertigo 1996

När det handlar om stämningar i ett kriminellt efterkrigs-Paris var Malet en uppriktig och skicklig målare. Den franske författaren, som avled för några månader sedan, är mest känd för debutboken 120 rue de la Gare och 15 mörka porträttböcker om lika många parisiska stadsdelar. Denna bok innehåller en långnovell som första gången publicerades i Noir-magasinet nr l/54. Den handlar om ett julmord, en gangsteruppgörelse i Paris, där inte bara det avsedda offret utan också en femåring fick sätta livet till. Detta orsakar en uppståndelse som skulle vara omöjlig 40 år senare. Stadens gangsters och polis ingår en pakt och i snabba bilder skildras ett nästan bibliskt grymt förlopp.

Boken är som tidsbild och som en senkommen introduktion av en märklig författare för svensk publik väl värd att läsa. Att historien är av sådant slag att den upprepats många gånger av olika skrivande efterföljare får man förlåta. Suggestiviteten hade Malet och den håller än.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22