BARA NÅGON ATT STRAFFA

Aug 23rd, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Bara någon att straffaAv Kristofer Ahlström
Forum 2011
ISBN 9789137136677, 266 sid

Våldet ligger på lur i Fårö. Men inte det våld som deckare i gotlandsmiljöer brukar bjuda på, inte ens de inre psykologiska själsbrottningar som Ingmar Bergman tidigare placerat i det karga landskapet.

Det är ett annat våld som Kristofer Ahlström frilägger i sin debutroman: ett underliggande motstånd mot att hela samhällen hamnar på överblivna kartan och får se sina samlingspunkter köpas upp av nyrika fastlänningar. Motståndet uttrycks mera genom lågintensiv krigföring än drastiska blodsdåd: några mindre sprängladdningar detonerar och en bil brinner upp.

Huvudpersonen är en ung man som flyttat från barndomens Fårö, men som återvänder när hans mor tagit livet av sig efter att hon sålt familjens gård sedan 150 år. Det är ingen idyll han möter, men det är inte heller någon renodlad idyll han bär med sig uppväxten heller.

Vid sidan av den sociala problematiken, med en avfolkad landsbygd, bultar även en annan och djupare liggande förtvivlan under Ahlströms berättelse. Huvudpersonen vill värja sin och bygdens historia mot marginalisering och utplåning, men också denna historia är inpyrd med minnen av våld.

Kristofer Ahlströms berättelse är stark, om än lite glåmig. Den bärs av desperation som lyser fram mera i detaljerna från ett vindpinat Fårö än i den yttre dramatiken.

PÄR ALEXANDERSSON

Kristofer Ahlström

Kristofer Ahlström. Foto Emily Dahl

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22