BARA ETT SPEL

Jun 8th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till Bara ett spelAv Malin Thunberg Schunke
Piratförlaget, 2021
ISBN 978-91-642-0735-7, inbunden, 377 sidor

Författaren fick välförtjänt Svenska Deckarakademins debutantpris för två år sedan för Ett högre syfte. Nu kommer tredje delen om de intressanta karaktärerna Ester Edh och Fabia Moretti som arbetar mot internationell brottslighet på den europeiska myndigheten Eurojust.

Malin Thunberg Schunke har arbetat som åklagare i Sverige, men är nu bosatt i Tyskland och på Sardinien. Hennes engagemang i gränsöverskridande frågor känns därför självklart.

Ester är en svensk åklagare och Fabia en italiensk motsvarighet, och dessutom informell chef för organisationen. I denna bok blandas två huvudspår. Sverige är hotat av ett terroristangrepp som ska lamslå Stockholm. Den intrigdelen får ändå stå tillbaka för det som är bokens huvudspår, brottslighet inom europeisk toppfotboll. Uppgjorda matcher, illegala transaktioner och fejkade kontrakt.

Fotbollstemat är nytt och originellt i svensk kriminallitteratur. Otur då för Malin Thunberg Schunke att det har utkommit ytterligare en sådan bok ungefär samtidigt. Johan Nilsson, Jubelår. Den har jag ännu inte läst.

Författaren är skicklig på att väva spännande och trovärdiga internationella intriger. De ligger i tiden och lyfter ofta frågor som inte har avhandlats tidigare i denna genre.

De två huvudpersonerna är fortfarande mycket trevliga att följa. Malin Thunberg Schunke beskriver dem med värme och med en god portion humor. De hade gärna fått ta ännu mer plats för min del.

Efter endast tre böcker har författaren placerat sig bland landets främsta kriminalromanförfattare. Henne skojar man inte bort. Tvärtom, jag längtar ständigt efter nästa bok.

NISSE SCHERMAN

Nu får vi för tredje gången möta Esther Edh och Fabio Moretti vid Eurojust i Haag. I förra boken var det utnyttjande av svart arbetskraft i de italienska tomatodlingarna, hårda förhållanden och låga löner. Nu är det hårda villkor men mycket höga löner i stället, i toppen av fotbollsvärlden.

Att det finns mycket pengar och en del del ljusskygg verksamhet påmindes vi nyss om när ett antal storklubbar ville starta en egen liga för att tjäna ännu mer, och just nu diskuteras om fotbolls-VM borde höras tätare (för att tjäna mer pengar förstås).

Här är ett par av huvudpersonerna vid sidan av våra hjältinnor en svensk fotbollsagent och en av hans spelare, en ung svensk. Vad är det som egentligen händer i den anrika Londonklubben som nyligen rättats av utländskt kapital?

Frågan om internationell penningtvätt får Eurojust att agera, men när de just ska få avgörande dokument blir det stopp. Och deras intresse växer ännu mer.

Författaren förklarar att hon verkligen gillar fotboll men verkligen vet hur mycket dess skuggsida också existerar. Hon har velat skildra båda sidorna, och det lyckas hon med.

Liksom tidigare finns här en hel del pedagogik för oss fåkunniga om rättsregler, men så är hon ju docent i straffrätt.

Pedagogiken understryker, hindrar inte spänningen. Och vi påminns åter om att människor sällan är antingen goda eller onda.

LEIF-RUNE STRANDELL

Malin Thunberg Schunke

Malin Thunberg Schunke. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22