BARA ETT LIV

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Bara ett livAv Sara Blaedel
Kun et liv 2007
Översatt av Ninni Holmqvist
Norstedts 2008

”Ännu ett hedersmord, eller en kvinnolikvidering som en del hade börjat kalla det därför att de inte ville acceptera att det fanns något hedersamt i en sådan handling.”

Sara Blaedel har alldeles rätt. Det finns ingen anledning att yxa till en alldeles ny etikett för ett brott som är så fruktansvärt som ett mord. Beteckningen ”hedersmord” som kvällspressen älskat att torgföra har definitivt ingenting med heder att göra. Mord är mord. Att ta livet av en nära släkting i ett försök att rädda sin egen ära är avrättning som istället får mördaren att förlora det uns av heder han möjligen haft.

Kanske krävs det en dansk deckarförfattare för att våga skriva en bok som den här.
Här hittas en ung arabisk kvinna mördad, sänkt i havet med en cementplatta runt kroppen vilket effektivt utesluter självmordet. Den danska polisen i Holbaek som får hjälp av rikskriminalen att utreda mordet får snabbt onda aningar och sätter press på familjen. Något annat spår får man aldrig upp.

Mordkommissionens Louise Rick får tillsammans med den lokale utredaren Kim Rasmussen uppdraget att förhöra familjen och snaran om pappan och brodern dras sakta men säkert åt allt hårdare.

Då sker ännu ett flickmord i Holbaek och plötsligt står polisen handfallen, även om allting fortfarande pekar på familjen.

Sara Blaedel vågar ge sig in den vanskliga relationsprocess som pågår mellan danskar och muslimer sedan ett tag tillbaka och som förhoppningsvis nådde sitt crescendo i samband med Muhammedteckningarna, men samtidigt som jag läser boken exploderar en bomb vid den danska ambassaden i Islamabad. Hon försöker ge en nyanserad bild av verkligheten, och hon blundar inte för de faktiska kulturella skillnader som finns och som kan vara svåra både att förstå och att acceptera.

Sara Blaedel. Foto Jesper SunesenJag tycker att Sara Blaedel har lyckats bra. I första delen av boken är det just denna kulturella skillnad som är behållningen, då polisarbetet är, om än detaljerat beskrivet, svagt och förutsägbart.

Det är också bara precis en tillfällighet att Louise Rick till slut lyckas avslöja mördaren. Samtidigt gör den sista tredjedelen boken till en riktigt bra deckare.

PER ERIK TELL

Sara Blaedel. Foto Jesper Sunesen
Läs också intervju: 55 minuter med danska Sara Blædel, krimibästsäljare!

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22