BANGKOK 8

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av John Burdett
Bangkok 8 2003
Översatt av Hans Berggren
Forum 2005

Detta är kosmopoliten John Burdetts första roman på svenska. Under mystiska omständigheter mördas en amerikansk marinsoldat i Bangkok och en thailändsk polis ser ut att han strukit med på samma plats. Amerikanska ambassaden ser till att få utredningsauktoritet så en kvinnlig FBI-agent skall samarbeta med polismannen Sonchai, kollega till den döde polisen. Det blir en kulturkrock som smittar samarbetet.

Eftersom det här är en roman med politiska inslag ser författaren till att mäktiga intressen hotas när utredarna borrar sig ner i knarksmuggling, sexhärvor och den lukrativa jadehandeln.

Burdett känner tydligen Thailand rätt väl och hans beskrivningar av landets kultur är intressanta. Tyvärr blir det så att ”mäktiga intressen” gör att huvudpersonernas liv sätts på spel och då riktas intresset mest mot detta och det blir på så vis en ganska konventionell avslutning i bästa amerikanska thrillerstil.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22