BANCROFTSTRATEGIN

Dec 5th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till BancroftstrateginAv Robert Ludlum
The Bancroft Strategy 2006
Översatt av Martin Olsson
Inläst av Torsten Wahlund
Damm 2011

ISBN
978-91-7351-784-3. 15 CD, cirka 18 timmar

Robert Ludlum (1927–2001) hade vid sin död tillräckligt med påbörjade alster för att hans kreativa arv ska kunna leva vidare. Den senaste i raden är Bancroftstrategin, i sitt innehåll likt de flesta tidigare verk från författarens hand: storslagen handling om människor som både kan och vill förändra världen, livsfarliga hemliga agenturer (förhållandevis amerikanska), en hjälte som utsätts för både förräderi och kärlek medan han åker jorden runt och dödar folk i bästa välmening. Snabbt går det men det tar sin lilla tid innan man med säkerhet vet vem fienden är.

Robert LudlumTodd Belknap tillhör en amerikansk hemlig byrå som tar hand om nationella intressen. Nu har han fått nys om något stort och att det är stort nog förstår man av att hans arbetsgivare försöker hindra honom i hans utredning. De har stora resurser både vad gäller vapen och personal, men Todd – spårhunden – har erfarenhet och är en riktig amerikan vad mod och fantasi beträffar. Det stora heter Genesis, en ohyggligt hemlig grupp som får världens alla betydande att lyda hans minsta vink. Den som inte lyder får ett erbarmligt slut.

Titeln kommer från Bancroft Foundation, en ”välgörenhetsorganisation” med tentakler runt hela klotet. Men är de så fridfulla och goda. Han kommer i kontakt med Andrea Bancroft, nyss invald i styrelsen, och tillsammans börjar de fatta misstankar. Kan stiftelsen i själva verket vara den undanglidande Genesis?

Det är en blodig roman, helt i Ludlums stil, en bladvändare om man gillar det proamerikanska anslaget. Hjälten far land och rike kring och en fattig svensk undrar ibland var han tar pengar till biljetterna, hyrbilarna och allt annat han kostar på sig.

För det mesta håller det ihop, men det finns passager där man anar att författaren – eller den som skrev boken färdigt – struntat i förklaringar, kanske av ren glömska. Men den som läst Ludlums tidigare romaner (och de är många) och varit nöjd med dem kommer nog att glädjas åt denna också.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22