BALACLAVA

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Johan Ribe
Hägglunds 2005

Detta är en roman om, tja, en idiot. Huvudpersonen är grafittimålare (klottrare) med konstnärliga ambitioner (tror han) som är nära att åka fast i Umeå och därför flyttar till Stockholm för att fortsätta sitt hantverk i huvudstaden med omnejd och vidare ute i Europa. Han går dessutom med i veganrörelsen och eftersom han blivit mer ”och nu ska han på olagliga vägar slåss för djurens befrielse.

Jag hade accepterat historien som en roman – visserligen osmaklig sådan – om det inte varit för att författaren på alla sätt idealiserar det huvudpersonen och hans hejdukar håller på med. Sista meningarna i boken lyder: ”[Veganrörelsen] är visserligen långt ifrån lika stor som den var under sina glansdagar. Men den överlevde kraschen och det är uppenbart att den är här för att stanna. Det är fortfarande möjligt att vi en dag får uppleva djurens frigörelse.”

Johan Ribe (född 1974 och före detta klottrare och djurrättsaktivist) har skrivit en roman med ett minimum av gestaltning, en berättelse om något som han menar är en livsstil. Hitler gillade också att förstöra.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22