BAKOM FIENDENS LINJER Uppdrag: Spräng Brennerpasset!

Jul 10th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Bakom fiendens linjer

Av Patrick K. O’Donnell
The Brenner Assignment
Översatt av Jan Wibom
Optimal 2009

Patrick O’Donnell, som tidigare skrivit ett antal historiskt för­ankrade böcker, har här kommit med en som handlar om omåttligt amerikanskt mod och italiensk heroism.

Det handlar om hur agenter ur det amerikanska OSS (Office of Stategic Services) tillsammans med italienska partisaner vintern 1944 åtog sig att skära av tyskarnas försörjningslinjer genom Brennerpasset i de italienska Alperna. Författaren är historiker men till skillnad mot kollegan Antony Beevor är han mer intresserad av att skriva en spännande och lätt hårdkokt berättelse än att sätta ett skeende i det större sammanhanget. Här har frågan om taktik hamnat i andra eller tredje hand.

Patrick O'Donnell

Nu har det blivit en icke ospännande thriller om goda amerikanska och italienska kämpars strid mot de ondsinta människorna i Waffen SS och Gestapo. Att tyskarna enbart var onda framgår av deras beteende gentemot både civila italienare och deras motståndare i uniform eller partisanklädsel.

Det är, som sagt, en spännande berättelse, skriven på ett filmiskt vis (svartvitt i dubbel bemärkelse). Det är smart gjort. Inte för ett ögonblick lockas man att visa sympatier mot de amerikanska och italienska hjältarnas motståndare. Man vet vilka som har svarta hattar och vilka som har de vita. Dessa cowboygestalter underminerar nazisterna och bidrar till de allierades slutseger.

Sprängningen av Brennerpasset innebar ett avbräck för tyskarna i Italien och var av det skälet en viktig händelse – en av många som inträffade året innan det tusenåriga rikets ovillkorliga kapitulation.

Attentatsgruppen hade det inte alltför lätt i den otillgängliga bergsnaturen. Man kämpade mot vinterkylan men också mot den naturliga misstänksamheten mot de partisaner man samarbetade med. Gick det verkligen att lita på den kommunistiska grenen av motståndsrörelsen?

En intressant del av berättelsen är redogörelsen för hur spionorganisationen OSS rekryterade nya agenter.

Sprängningen av Brennerpassets försörjningsled är inte värst mycket dokumenterad i den krigslitteratur jag läst. Därför är detta en viktig berättelse men den känns inte hundraprocentigt tillförlitlig. Kanske är jag mest misstänksam för att författaren tillhörde de ”inbäddade” journalisterna vid USA:s angrepp på Irak, något som resulterade i hans patriotiska skildring We Were One: Shoulder to Shoulder with the Marines Who Took Faluja.

Jag undrar hur det skulle ha sett ut om Beevor skrivit om detta ämne. Förmodligen med mer underbyggda faktauppgifter, men kanske också tråkigare. O’Donnell har en utomordentlig författartalang och det skulle inte förvåna mig om han snart uppmärksammas av Hollywood.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22