BAKOM FIENDENS LINJER Den första finska fjärrpatrullen på Karelska näset sommaren 1941

Mar 4th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Bakom fiendens linjerAv Mikko Porvali
Hyökkäyksen edellä. Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941, 2013
Översatt av Heidi Granqvist
Fischer & Co, 2015
ISBN 978-91-86597-83-2,  325 sidor

Det sägs att krigets första offer är sanningen.

Detta kom också till uttryck när det finska fortsättningskriget inleddes i kampen mellan lilla David med den stora sisun och den mäktige Goliat i öster som kände av ett behov att hävda sig efter den första rätt misslyckade invasionen av finskt territorium.

Röda armén hade trupper på Karelska näset, det landområde som ligger mellan sjön Ladoga och Finska viken där den största staden heter Viborg. Före Andra världskriget fanns Viborg och stora delar av Karelska näset (Karjalankannas) innanför den finska gränsen. När fortsättningskriget bröt ut den 25 juni 1941 ansåg den finska krigsledningen att nationens viktigaste mål var att återerövra näset.

En grupp om åtta unga män, kallad Patrull Tolvanen, utsågs att ge sig av bakom fiendens linjer för att utföra sabotage. Alla åtta var uppväxta på näset och väl bekanta med området och nu tog de sig genom skogarna till de gamla hemtrakterna. De lyckades väl med sitt uppdrag men till ett högt pris – tre blev kvar på valplatsen efter en strapatsrik upplevelse i hetta, kyla och svält.

Statens propagandamaskin ville göra de fem som återkom levande till hjältar för att påverka hemmafronten och kvintetten intervjuades för radion. Innan inslaget hann sändas slog censuren till. Det visade sig att det soldaterna berättade inte alls skulle ha det propagandasyfte som avsetts varför högkvarteret utfärdade publiceringsförbud och inspelningsbandet blev begravt i radions arkiv i decennier. Det offer jag påpekade i inledningen.

Fortsättningskriget avslutades 19 september 1944 och det slutliga fredsavtalet skrevs under i Paris 5 september 1947. Karelsta näset tillhör i dag Ryssland och ligger inom länet Leningrad oblast.

Den finske brottsutredaren Mikko Porvali, som tidigare utgett Bakom Röda arméns linjer, har letat i arkiv, lyssnat på banden och gjort många intervjuer för att åstadkomma denna väl underbyggda och emellanåt mycket spännande skildring av ett stycke krigshistoria från vårt närområde.

PER MAGNUSSON

Mukko Porvali

Mukko Porvali. Foto Tommi Anttonen

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22