BAKOM DIN RYGG

Aug 11th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Bakom din ryggAv Sofie Sarenbrant
Bookmark, 2017
ISBN 978-91-88171-10-8, 396 sidor

Sofie Sarenbrants nya thrillerserie, en tänkt trilogi, har en rätt ovanlig miljö, nämligen en frisersalong för de verkligt trendiga. Idén är inte så dum. Frisörer, liksom taxichaufförer, blir ofta biktfäder och biktmödrar. Men på Salong De Luca frodas inte enbart avslöjanden, här finns också hemligheter, rivalitet och svartsjuka. Boken har en tydlig varning till allmänheten: Se upp med hos vem du klipper dig!

Romanens salong ligger på Östermalm i Stockholm och stämningen där förändras betydligt när Angelina Silver börjar arbeta där. Ägaren Stefano blir oerhört betuttad i henne något som gör hans tidigare kollega Jenny ytterst frustrerad. Hon bestämmer sig för att ta reda på vem Angelina egentligen är.

Sofie SarenbrantDet blir en rappt men något övertydligt berättad tvekamp mellan styrkor och svagheter, förmedlad i lagom korta kapitel.

Historien tätnar redan från början och än värre blir det när flera av salongens kunder mördas och Sarenbrant skildrar ibland mycket sofistikerat och emellanåt lite valhänt de olika turerna mellan salongens tre huvudpersoner. Ägaren och aningen korkad och Jennys misstro mot Angelingav verkar efterhand allt mer välgrundad. Det är alltså med ett psykologiskt kammarspel än en renodlad kriminalroman. I vanliga deckare brukar polisen en bit in i storyn få en allt större roll. Så icke här.

Inte heller är spänningen så värst gastkramande i denna spänningsroman. Men dramaturgin är ändå så pass välgjord att man vill veta hur det ska gå och det går riktigt snabbt att komma fram till slutsida 396. Fast efteråt, trots det läckra slutet, börjar man fundera över varför man hade så bråttom.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 med Vecka 36 och blev två år senare författare på heltid. Hennes böcker finns utgivna i tretton länder och har sålts i över en miljon exemplar. Bakom din rygg är hennes åttonde roman.

ROSA MATTSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22