BÄDDA FÖR DÖD

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Ira Levin
A Kiss Before Dying 1953
Översatt av Göran Heden
Uppläsare Jan Blomberg
Iris Förlag 1997

En gång i världen påstods detta vara den bästa kriminalroman som skrivits. Och visst är den bra. I synnerhet i denna version med en ypperlig inläsning av Jan blomberg (1934-1997). Fast inläsningen visar också på det som i dagens snabba samhälle kan betecknas som Levins svaghet, nämligen omständligheten och de omsorgsfulla beskrivningarna av miljön in till minsta föremål. Huvudpersonen – mördaren – är emellertid en ohyggligt vidrig person vars innersta mål successivt kommer fram under berättelsens gång. Storyn är väl känd: Två rika systrar hamnar i lycksökarens garn och båda går en dyster död till mötes. Sedan är det den tredjes tur, för mördaren vill absolut komma in i den rika industrifamilj de tillhör.

Miljön är fascinerande, kanske till och med för att den är överdrivet väl beskriven. Man får nästan en överdos amerikanskt efterkrigsliv i en översättning som är mycket tidsenlig. Hamburgare heter parisare och det finns annat man höjer på ögonbrynen åt innan man förstår vad det egentligen handlar om.

Det är en utomordentlig kassettsamling (6 band med 8,5 timmars speltid). Perfekt för en långresa eller en ledig dag. Och för Jan Blombergs skull. En utomordentlig uppläsare som tyvärr inte finns med oss längre.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22