BAD LAND

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Jonathan Raban
Bad Land 1996
Översatt av Yvonne Blank och Lena E. Heyman
Norstedts 2000Raban är en av världens mest uppskattade reseskildrare, en man som rastlöst granskar avlägsna platser med huvudet fullt av kunskap. Här handlar det om Montana, spelplats för mängder av western stories i bok- och filmform. Dit lockades mängder av jordbrukare i början av 1900-talet av annonser som berättade om ett paradis på jorden, där marken skulle ge stora skördar om den blott brukades “vetenskapligt”.

Men verkligheten blev annorlunda – utom när regnen kom, och det gjorde de inte alltid. Det som kom oftare var dammstormar, gräshoppor och torka.

Raban spårar de tidiga odlarna och finner dem vara av en särskild sort. Vi som har en massmedial uppfattning om västerns folk har svårt att smälta en verklighet där människorna är närmast paranoida. Fast deras uppfattning om vad som är självförsvar, frihet och äganderätt stämmer ganska väl med populärkulturens lärdomar.

Jag älskar att läsa den för mannens språk (fast den första försvenskningen har sina sidor) och han ser till att bli centrum i att det han har att berätta. Allt har på sätt och vis en mening och ett mål.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22