AVENGER

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

By Frederick Forsyth
Bantam Press UK och St. Martin’s Press USA
2003

Låt mig erkänna. Under två kvällar framför en sprakande brasa kvällar/nätter har jag kunnat njuta i fulla drag av en av Forsyths absolut bästa thrillers. En så genomarbetad och fullödig samt så otroligt spännande thriller har jag inte läst på ett årtionde, tycker jag mig känna efter att ha lagt den ifrån mig. Den hade gärna fått vara 200 sidor till.

Här ger han oss en ny bladvändare av klass efter att ha hållit oss på halster i sju år. Låt oss inte få vänta ytterligare sju långa år, Mr. Forsyth!

Huvudperson nummer ett är Calvin Dexter, som har ett brokigt och egentligen fruktansvärt liv bakom sig. Han försöker komma över det värsta genom att vara praktiserande advokat i New Jersey samt träna triathlon (simning, cykling samt löpning). Han åtar sig då och då mycket speciella uppdrag, som handlar om hämnd.

Själv har han varit en av veteranerna under Vietnam kriget och tillhörde de dödsföraktande så kallade tunnelrånarna.

En morgon läser han en annons i en tidskrift som innebär att någon vill utnyttja hans kunskaper. Mannen ifråga vill ha tag i sin sons mördare, en viss serb vid namn Zoran Zilic. Denne är en av de mest fruktade terroristerna från kriget i Jugoslavien, men hann lämna det sjunkande skeppet ett år innan nederlaget. Nu finns han någonstans på jordklotet med en enorm förmögenhet. Några vill utnyttja honom för att ännu en gång störta världen i ett kaos i likhet med det som hände World Trade Center.

En njutning, som sagt, att ta del av denna thriller, där man förstår och vet att författaren verkligen gjort ordentlig research om det han skriver. Detta gäller inte bara de platser de agerande besöker utan allt in i minsta detalj.

Årtiondets thriller blir mina slutord och har då inte tagit till några överord.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22