ÄVEN VILDA HUNDAR

Jul 4th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Även vilda hundarAv Ian Rankin
Even Dogs in the Wild, 2015
Översättare David Nessle
Modernista
, 2017
ISBN 9789177011057, 410 sidor

Ian Rankin är en 57-årig skotsk kriminalförfattare som gjorde litterär debut 1987. Han har blivit vida känd för sin romanserie om kommissarien John Rebus. Böckerna har publicerats på 22 språk och varit bestsellers i många länder. Rankin har även skrivit en rad andra verk och vunnit många priser och akademiska utmärkelser för sina böcker, inte bara i England. Han räknas i dag bland kriminallitteraturens största namn. Han är gift och har två barn och bor i Edinburgh.

Ian RankinKommissarie John Rebus i Edinburgh pensionerades i boken Rebus sista fall, men han är inte pensionärstypen och har inga intressen annat än polisyrket. I den tjugonde boken i serien återkommer pensionären för tredje gången när kriminalinspektör Clarke ber om hans hjälp i en utredning. Han tackar ja till att delta i en utredning av en framstående advokats död, vars kropp hittats tillsammans med ett hotfullt meddelande.

På andra sidan Edinburgh har Rebus kriminella fiende och pensionerade gangstern fått ett likadant meddelande och en kula genom sitt fönster. En konkurrerande gangster från Glasgow ska också pensioneras och sonen ta över. Polisen är övertygad om att gärningsmannen är densamme, och med idogt polisarbete jobbar Clarke, hennes kollega Fox och Rebus tillsammans och var för sig med att lägga pussel och försöka finna mördaren.

Ian Rankin skriver med ett högt tempo och snabba växlingar i historien och låter Clarke, Fox och Rebus vara likstora huvudpersoner. Boken greppar över många områden inklusive korrupta poliser och nedtystade pedofila övergrepp. Texten domineras av korta och kärva dialoger och tre separata handlingar runt huvudpersonerna som till slut vävs ihop. Ibland är texten onödigt detaljerad och känns om utfyllnad, och de många, korta dialogerna känns ofta mer som ett manus till en TV-serie än som en egen roman. Samtidigt skildrar Rankin staden Edinburgh på ett fint sätt och man känner sig som om man vore på plats. Upplösningen blir något oväntad och därmed överraskande.

Sammanfattningsvis en läsvärd bok även om den bitvis känns rörig och spretig på grund av alla dialoger. Man kan nog ana att Ranking avser att låta Rebus komma tillbaka flera gånger!

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22