ÄVEN DETTA GÅR ÖVER

Sep 17th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Även detta går överAv Milena Busquets
También esto pasará, 2014
Översättning Maria Nääs
Massolit förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-70-8, 190 sidor

Huvudpersonen Blanca lever sitt liv i skuggan av den nyligen bortgångne modern.  Mamman har varit centrum och utgjort navet  i ett ”kungarike” och en stor familj i en liten by i Katalonien. Mammans sjukdom kastade henne dock brutalt av tronen och ”förstörde hela hennes kungarike”. Det är upptakten till berättelsen.

Familjen och vänner tar sig efter begravningen till familjens sommarhus vid spanska nordostkusten. Här väntar bearbetningen av sorgen, men också komplicerade förhållanden till exmän.

Milena BusquetsDet är bitvis en sarkastisk och rolig historia om männen som kretsar kring henne och inte minst om Blanca själv. En inte oväsentlig del handlar om sex  och som  ”för ett ögonblick får döden att försvinna”. Det blir hennes sätt att tillfälligt bemästra saknaden och sorgen.

Här finns också träffsäkra och ibland lustiga iakttagelser om relationer i allmänhet och människor i hennes närhet i synnerhet. Mycket kan man skratta åt. Men där finns också en allvarlig underton. Allt går inte över – ”jag kommer att leva utan dig tills jag dör”.  Det är en kärleksförklaring till modern som i sitt liv praktiserade det vi håller högt: generositet, tolerans och rättvisa.

Det är en livsbejakande och sprudlande roman som Busquets skrivit.

ULF MALMSTRÖM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22