AV TVÅ ONDA TING

May 18th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Av två onda tingNovellantologi, red Elizabeth George
Two of the Deadliest 2009
Översättning Ulrika Jannert Kallenberg
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-302172-0, inb, 470 sid

Undertiteln, eller förklaringen, är “Kriminalberättelser av etablerade författare och debutanter i deckardrottningens urval”. Debutanterna finns i slutet, men av de etablerade, det största antalet, är det inte så många som är välkända i Sverige. Många av dem är dock framgångsrika med många priser och publicerade i flera länder, framgår av författarlistan i slutet. Ett minus är att de där presenteras i alfabetisk ordning, vilket novellerna inte är. I kändisskap slår dock ingen redaktören själv, och Elizabeth George har också en novell med, en av de allra bästa.

De två onda tingen är två av de sju dödssynderna: vällust och girighet. Novellerna har en eller båda av dessa som ursprung för berättelsen, och redaktören har bett författarna att skriva en ny novell med den utgångspunkten, förklarar hon i sitt förord. Debutanterna har det gemensamt också att de varit hennes elever.

Även om Elizabeth George är känd för sina brittiska Lynley-deckare är hon ju amerikan, liksom författarna i denna bok. Och de utspelar sig i USA, utom en som har tydlig irländsk miljö (om det nu inte är så att det finns så irländska miljöer i enklaver i USA).

De må ha vällust och eller girighet som grund, men de är inte särskilt lika (lyckligtvis). Kvaliteten skiftar förstås, men också uttryckssätten. En är en hel liten klassisk deckare/polisroman uppdelad i kapitel, men kort, snarare en kortroman än en novell. Ett par är väldigt korta och på gränsen till att kallas kriminalberättelser.

Gillar man noveller bör man, oavsett vilken typ av berättelse man gillar, hitta några man uppskattar fullt, men jag är inte säker på att man med lika stor förtjusning läser alla.

Fast det kan man väl aldrig förvänta sig i novellsamlingar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elizabeth George

Elizabeth George. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22