AV SAMMA BLOD

Feb 1st, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till Av samma blodAv Tobias Olsson
Wahlström & Widstrand, 2016
ISBN 978-91-46-23023-6, inbunden, 360 sidor
“Spänningsroman” står det på omslaget. Det passar precis. Inte en deckare, inte en renodlad thriller. Spännande, oroväckande, välskrivet, och man känner författarens ilska över hur vi så gärna glömmer alla brott mot flyktingar som pågår hela tiden. Och inte är det något nytt heller, han pekar på liknande händelser för hundra år sedan.

Boken har två huvudpersoner, och vi möter dem omväxlande i korta kapitel. Det är journalisten Jonathan Sandler, van rapportör från oroshärdar i många länder och just nu i Grekland. Han finns i närheten och skickas av redaktionen för att skriva om att en svensk polis hittats mördad vid en bordell nära den gränsstations mellan Grekland och Turkiet där han arbetar med att hjälpa grekisk polis att sortera de flyktingar som kommer.

Den andra huvudpersonen är människorättsjuristen Livia Köhler i Stockholm. Det är hennes far som mördats, men hon sörjer honom inte för de har haft ett svårt förhållande. Naturligtvis bevakas hon av journalister som vill ha uttalanden av henne. Men hon håller sig undan. Det hjälper inte för hon blir förföljd och misshandlad av någon som vill ha något av henne.

Ända till slutet är ett enda telefonsamtal från Jonathan till Livia, ej besvarat, den enda kopplingen. Fast kopplingen är egentligen att polisen inte alls mördats av en prostituerad, som också snart hittas död, troligen av självmord. Jonathan börjar allt mer tvivla på det som sägs.

Han får hjälp av en lokaljournalist, och snart börjar han ana att det finns allvarligare saker bakom. En av Greklands rikaste affärsmän tycks styra inte bara bordellerna utan också polisen.

Det utmynnar i en konspirationsteori som verkar helt överdriven tills man betänker vad som händer med alla de nya nationalistiska partierna i Europas alla länder.

Spännande, välskrivet, och med förmåga att få oss att tänka på mer än bara underhållande spänning.

Författaren har varit avslöjande reporter på Svenska Dagbladet, och detta är hans debut som skönlitterär författare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Tobias Olsson

Tobias Olsson. Foto Emil Malmborg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22