AUTOGENESIS

Feb 18th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till AutogenesisAv David Sikter
Wela Förlag 2012
ISBN 978-91-86081-36-2, 348 sid

David Sikter, som arbetar med IT och har forskarexamen inom elektronik, har åstadkommit en trovärdig men skrämmande framtidsskildring om ett par kompisar i Uppsala år 2048. Den ene studerar datateknik, den andre är något av ett datageni och via olaglig forskning lyckas de skapa artificielll intelligens – ett digitalt program som kan känna och tänka som människor.

Det framtida Sverige är ganska likt det vi nu lever i men upptäckten av denna transhumanism skakar om samhället i både vårt land och en omvärld som börjar se annorlunda ut. Myndigheterna börjar jaga de två datakillarna och historien drar sig mot det hårdkokta technothrillerhållet. Samtidigt får man sig till livs en del funderingar som hänger ihop med att författaren (som debuterar med denna bok) är intresserad av filosofi och framtidsfrågor.

David SikterHur kommer det sig att vetenskapliga upptäckter kan komma att räknas som terrorism inom ”fredsprojektet” EU? Sikters förklaring är att dessa två unga civilister inkräktar på områden som världens militärtekniker också arbetar med. Inom den ickemiltära världen ser religiösa sekter framstegen som ett hot mot deras världsbild. Och politiker fruktar att den höga arbetslösheten kan bli ännu större om robotteknik, som redan är mycket framträdande, tar ännu fler jobb från vanliga människor.

David Sikter skriver med driv och kontrollerad fantasi även om inledningens alla förklaringar drar ner tempot. Men det tar sig och av en del formuleringar att döma anar man att författaren smått tror att framtiden är mycket närmare än vad gemene man tror.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22