AUGUSTUS En biografi

Oct 31st, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till AugustusAv Adrian Goldsworthy
Augustus. The First Emperor of Rome, 2014
Översatt av Charlotte Hjukström
Historiska Media, 2014
ISBN 978-91-7545-155-8, 571 sidor

När Marcus Antonius år 44 före Kristus fick besök av en man med mycket ungdomligt ansikte och lockigt hår hade han inte alltför höga tankar om gästen utan skrev till en vän att han inte trodde att ynglingen, som gett intryck av att vara obetydlig, hade särskilt omfattande framtidsplaner.

Det visade sig att Marcus Antonius hade fel. Den unge mannen hette Caius Octavius Thurinus, född 63 före Kristus i Rom och adoptivson till Julius Ceasar. Efter mordet på Julius Caesar kom han att bli Augustus, förste kejsare över Romerska riket från år 27 före Kristus till sin död 14 efter Kristus. Vid hans död var imperiet mäktigare än någonsin tidigare och han kunde brösta sig och säga att han hade ”övertagit en stad av råtegel och efterlämnar en stad av marmor”.

Adrian GoldsworthyTillsammans med Marcus Antonius och Marcus Aemilius Lepidus skapade Augustus den militärdiktatur som fick namnet Andra triumviratet. Det höll visserligen inte alltför länge på grund av interna stridigheter men Lepidius hamnade i landsflykt och Antonius begick självmord efter en förlust i strid i det inbördeskrig som följde. Augustus tog makten och nu följde den tvåhundraåriga fred runt Medelhavet som kom att kallas Pax Romana.

Han förändrade och utvecklade skattesystemet, byggde vägar, skrev under fredsfördrag med gränsstater, införde polisväsen och byggde en flotta. Till hans ära bytte månaden sextilis namn till augusti och när han avled förklarade senaten honom för en gud som skulle dyrkas av romarna.

Bortsett för månadsnamnet har Augustus blivit känd världen över genom omnämnandet i världens mest bästsäljande antologi – Bibeln – där Lukas i sitt evangelium (2:1) beskriver hur Augustus utfärdar en ukas som lyder: ”Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela värden skulle skattskrivas.” Världen bestod givetvis av det romerska riket. Bibeln är den enda källa som nämner denna folkräkning.

Goldsworthys biografi över denna imponerande man är ett storverk, inte enbart i sidor räknat. Han är ingen smickrare som höjer sitt objekt till skyarna (Augustus uppträdde varken bättre eller sämre än samtida krigsherrar, han dödade många och stod inte främmande för att stjäla en annan mans hustru) och han redovisar bristen på underlag. Augustus självbiografi har skattat åt förgängelsen liksom brevväxlingen med Cicero. Det han stöder sig på är källor från senare århundraden och sin egen bok om Julius Caesar. Ändå har han fått ihop en berättelse som känns mycket trovärdig. Och faktiskt riktigt spännande bitvis.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22