AUGUSTENBAD EN SOMMAR

Sep 25th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Augustenbad en sommarAv Anneli Jordahl
Norstedts förlag 2011
ISBN 978-91-1-303492-8

Romanen utspelar sig på en kallvattenkurort i Sörmland någon gång vid sekelskiftet. Huvudpersonen har ditkommenderats av sin rika hustru på grund av sina alkoholproblem. Själv är han en högst medioker poet med fattig uppväxt, som till följd av sitt vackra yttre och hustruns och hennes familjs socialliberala hållning och intresse för kultur upptagits i borgarklassen. Vid 40 års ålder har han en diktsamling bakom sig, som fick hygglig recension, men som av allt att döma var köpt av familjen.

På kurorten möter han doktor Liljedahl som brinner för olika former av hydroterapi och som genom en sträng regim vill förmå ”badgästerna” till ett sunt leverne. Här figurerar en ingenjör, en syfilitisk kvinna och en s.k. glansstrykerska och hennes mor. De senare anställda som arbetare vid kurorten.

Miljöbeskrivningen, som är underbyggd av historiska dokument och intervjuer, förefaller trovärdig. Det gäller, vad jag förstår, även hur livet på en kurort är organiserat.

Men där upphör romanens trovärdighet.

Huvudpersonen genomlider en monumental abstinens, som varar vecka in och vecka ut. Det är en räcka med ångestattacker, mardrömmar och fysiska krämpor. På dagarna driver han omkring, ibland avbruten av måltider, något meningslös samtal med ingenjören och stundom på rummet i fruktlösa försök att skapa dikt.

Vändpunkten i denna tröstlösa tillvaro kommer vid midsommar och historien tar en ny vändning. Ett sorgligt drama spelas upp för läsaren och som om denne inte fått nog utspelas en märklig förälskelse.

Nåväl, om det inte vore för detaljrikedomen och det pretentiösa anslaget kunde man tro att det var en fantasidröm med en rad suddiga karaktärer. Jag tror att författaren haft ett ärligt uppsåt och försökt skapa ett slags klassdrama, men mycket blir tunt och obegripligt eller alltför tillrättalagt.

Som sagt miljön är intressant, men den förtjänar annan typ av analys och laddning.

ULF MALMSTRÖM

Anneli Jordahl

Anneli Jordahl. Foto Sara Mac Key

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22