ATTENTATET

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Colin Forbes
The Cell 2002
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2004

Detta är Forbes 26:e spänningsroman på svenska och som han brukar är det händelser i samtiden som han skriver om – fast han försöker alltid hitta på någonting ännu värre. Så efter al-Quaidas flygplatsattack mot New York och Pentagon den 11 september tar hans hjälte Tweed veta att ”fienden” planerar ett attentat som får nine eleven att likna småpotatis.

Här tycks Tweeds huvudfiende inte vara terroristerna utan ministern för landets inre säkerhet, en viss Victor Warner, som sliter som en hund för att få bort honom från utredningen. Samtidigt tycks alla som har möjlighet att komma med informationer bli mördade eller tystas på annat sätt.

Det blir naturligtvis spännande – för sånt kan Forbes åstadkomma – men fruktan för attentatet i sig räcker inte. Tusen döda är ju bara statistik. Så det gäller att föra ner faran på det personliga planet, allt enligt amerikansk film- och romandramaturgi.

Som så många andra nu för tiden skriver Forbes oklanderligt (och översätts lika oklanderligt) men samtidigt känner man sig rätt oberörd. Allt detta, fast i mindre skala, läser man om i tidningsreferaten från Irak och Palestina. Forbes kan förstås inte hjälpa att verkligheten är djävlig nog utan att behöva hjälp på traven.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22