ÅTTA MÅNADER

May 17th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till Åtta månaderAv Magnus Montelius
Albert Bonniers Förlag, 2019
ISBN 9789100176228, inbunden, 453 sidor

Författaren debuterade 2011 med den mycket kritikerrosade Mannen från Albanien. Åtta år senare kommer nu hans andra thriller Åtta månader. Det är återigen en politisk spionroman där spänningen ligger i dramatiska förvecklingar och spel bakom riksdagens kulisser och under regeringens bord.

Journalisten Nina Wedén skriver en artikel med ett avslöjande om Sveriges utrikesminister. Ministern får gå och hans efterträdare den förhållandevis okände Jakob Weiss anställer överraskande Nina som pressekreterare.

Hon har talang för jobbet och skyddar utrikesministern från press och politiska angrepp. Hon blir oumbärlig för honom. Samtidigt bär hon på en hemlighet. Hon har ett telefonnummer som hon bara får ringa i nödfall. Nu är det dags för det samtalet.

Max Boije har haft i uppdrag att gräva i Jakob Weiss bakgrund för att leta efter skelett i garderoben. Han hittar inga, men det finns ett glapp i Weiss bakgrund på åtta månader. Efter att utrikesministern tillträtt kan inte Max låta bli att fortsätta gräva efter information om dessa månader. Ett farligt intresse visar det sig.

Att ingenting är vad det synes vara är det stora spänningsmomentet i boken. Magnus Montelius leder läsaren skickligt runt i politikens labyrint. Överraskningarna är många och inget av det som var självklart vid bokens början finns kvar vid dess slut. Vem kan man lita på? Vad kan makt göra med människor? Om det är så här det går till i politikens mörka vrår, vad tjänar det då till att överhuvudtaget rösta eller bry sig?

Med denna andra bok tar Magnus Montelius plats som en av våra allra främsta thrillerförfattare. Jag hoppas verkligen att det inte dröjer ytterligare åtta år till nästa bok ligger på bokhandelsdiskarna.

NISSE SCHERMAN

Magnus Montelius

Magnus Montelius. Fotograf: Johanna Hanno

 

 

 



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22