ATT SÖKA SIN BONING

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Sylvie Doizelet
Chercher sa demeure 1992
Översatt av Agneta Westerdahl
Anamma 1993

Det göteborgska förlaget har gett ut en fransk kriminatroman som håller hög intellektuell nivå. Förståndigt nog har man inte kallat boken för deckare utan lanserat den som en ”filosofisk thriller”. Sylvie Doizelet debuterar med denna bok om prästerna Charles och David som bor i en by på engelska landsbygden. De är religiösa grubblare som ägnar alltid åt Swedenborgs filosof och planerar att ge ut ett lexikon om kätteri, fast ur en protestantisk vinkel.

När den unga fransyskan Lena flyttar till byn Atsor kommer många frågor upp. Hon berättar olika historier om vem hon är, om sin bakgrund och varför hon kommit till byn. Det gör henne till ett diskussionsämne – och hon blir också den utlösande faktorn i en lokal konflikt som handlar om mystiska inbrott kärlek, skuld och död. Vad har hänt? Någonting alls? Sylvie Doizelet (född 1952) är en spännande bekantskap som befinner sig i gränslandet mellan kriminal- och den allmängiltiga romanen.

JON-EGIL FORNÆSS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22