ATT KYSSA ETT TRÄD

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2000

I DAST-kretsarna är Jan Mårtenson säkert mest känd som författare till en lång rad romaner om problemlösande antikvitetshandlaren Johan Kristian Homan och hans nästan lika klipska katt Cleo.

Men Mårtenson har hunnit med mycket sedan han växte upp på en herrgård i Närke. En stor del av hans liv har kretsat kring politik – han har arbetat åt UD och hovet, han var i dussinet år undergeneralsekreterare i FN samt senare generaldirektör och chef för FN:s kontor för Europa i Genève.

Hans memoarer ger en fascinerande bild av en man som haft hela världen som arbetsfält (utom kanske under åren då han var kanslichef åt vår nuvarande kung) och varit centralt placerad under många av de kriser vi läst om i tidningarna. Han berättar intressant om möten med världens stora ledargestalter.

Måtte Mårtenson förlåta att alla dessa händelser och möten överskuggar det han skriver om sina romaner och deras populäre hjälte. Fast det finns naturligtvis en del guldkorn där också.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22