ATT DE I TID MÅ VÄCKAS

Oct 10th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Att de i tid må väckasAv Frida Arwen Rosesund
Mörkersdottirs Förlag, 2016
ISBN 978-91-87015-17-5, 263 sidor

Rosesunds femte bok har kvinnlig sexualitet, vidskeplig folktro och en hel del skräck som den motor som driver historien framåt. Det tycks vara en trend hos vissa av våra nya, inte minst kvinnliga, författare. Här står Hilda, som rymmer för att föda sitt oäkta barn i lönn, och nyblivna och till sin ängslan nyförälskade änkan Johanna i berättelsens centrum. De och de påfrestningar de utsätts för beskrivs väl och faktiskt riktigt suggestivt när man efter en relativt lång startsträcka fastnar i handlingen. När man kommit så långt är den svår att lägga ifrån sig.

Frida Arwen RosesundHandlingen utspelas på 1940-talet men det känns lite som om de vidskepligheter som beskrivs hör hemma i en äldre tid, men samhällsklimatet och normsamhället så som det upplevdes utanför de större städerna känns riktigt. Naturen, vacker men ibland farlig, fanns runt knuten och människorna hade en annorlunda samhörighet med den för 75 år sedan. Religionens makt var också mycket större då än nu.

Hilda söker sig till en enslig stuga bebodd av två märkliga systrar som låser in henne och i detta traumatiska fängelse inser hon att barnet hon bär verkar elakt och vill klösa sönder henne inifrån.

Johanna i sin tur hamnar i en religiös sekt där hon manipuleras av predikanten och hans hustru. Manipulationen lindras något av en klok gammal gumma som är vis nog att förstå att det som känns som otyg i skogar och vattendrag inte är Satans spel.

Länge, länge känns denna berättelse spännande och angelägen, men när slutet börjar närma sig mattas den dock av. Men i stort sett är boken läsvärd och i vissa avsnitt får texten faktiskt de små håren på armarna att stå i givakt.

Frida Arwen Rosesund debuterade 2007, bor i Rättvik och Stockholm samt driver Mörkersdottirs förlag.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22