AT RISK

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Stella Rimington
Hutchinson 2004

Stella Rimington var verksam inom den brittiska underrättelsetjänsten och slutade som chef för MI5. Efter att hon gått i pension skrev hon sina memoarer, Open Secret, om upplevelser och erfarenheter av arbetet. Av sekretesskäl kunde hon avslöja inte allt hon vet. Men i romanens form kan hon tillåta sig att berätta en spännnande historia som bygger på yrkeserfarenheterna. Romanen har en stark äkthetsprägel och som läsare undrar man förstås hur mycket som är sanning.

Intrigen påminner om Forsyths Schakalen, i den boken gäller det ju att få fast en yrkesmördare innan han kan fullfölja sitt uppdrag att skjuta de Gaulle. Här får britterna tips om att en terrorist är på väg till England, men vem han är och vilka hans planer är vet man inte. Man inser snart att troligen han har hjälp av en engelsk kvinna. Precis som i Schakalen får vi följa omväxlande terroristerna och den engelska polisen och underrättelsetjänsten, representerad av i första hand en kvinna från MI5, Liz Carlyle.

Det dröjer innan man får ett konkret spår. En leasingbil knyts till de efterspanade. Den är uthyrd till en kvinna från en firma nära Waterloo, strax efter att ett tåg kommit från Frankrike. Med hjälp av passagerarlistor letar man upp de tänkbara kvinnorna. Förgäves! Plötsligt får Liz Carlyle en snilleblixt, polisen får en tråd att nysta i och så lyckas man ringa in de båda eftersökta. Tempot ökar. Slutet blir dramatiskt.

Ett intressant inslag i romanen är konkurrensen mellan de olika underrättelsetjänsterna och polisen. På vissa håll tycks man mera angelägen att få någon minut i TV eller andra media än att gripa de misstänkta. Vi får ett porträtt av en man från MI6, en fruntimmerskarl som har överdriven uppfattning om sin begåvning och charm. Med Liz lyckas han inte. Hennes förmåga att klippa av hans försök att få deras kontakter att bli mer än yrkesmässiga klipper hon av elegant och roligt.

Man skulle kunna befara att Rimingtons långa tjänst som byråkrut påverkat hennes språk negativt, men så är inte fallet.

En spännande roman i le Carrés och Deightons stil.

BENGT HEURLlN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22