ASYL

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Liza Marklund
Pirat 2004

Detta är fortsättningen på Gömda, Liza Marklund roman från 1995 (pocket 2000), och här berättas den närmast osannolika historien om Maria som är den första kvinna som fått asyl i USA efter att Sverige inte kunnat hantera situationen med ”mannen med de svarta ögonen”, hennes gamle man, som försökt döda henne.

I Sverige levde hon isolerat och undangömt tills kammarrätten slog fast att Maria och hennes närmaste måste flytta utomlands för att överleva. Först flyttade de till Chile och stannade där i tre år tills sjukdomar tvingade dem vidare till USA. I februari 2003 beviljades familjen asyl – den första gången någon beviljats detta på grund av kvinnomisshandel i hemlandet.

Om Marias flykt har Liza Marklund skrivit en bok på över 400 sidor. Om alla de som köpte och läste Gömda också skaffar sig denna kommer upplagan att gå upp till 700.000 exemplar. Man vet inte… den är ledigt och rättframt skriven och att Marklund är mycket engagerad i fallet går inte att ta miste på.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22