ASH & BONE

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av John Harvey
William Heineman 2005

Här spelar Frank Elder huvudrollen, men Charlie Resnick dyker också upp och spelar en viss roll i utredningen av ett av de brott boken handlar om. Elder lever fortfarande ensam i Cornwall men lockas att återgå i tjänst, eftersom en kvinnlig polis blir mördad. Han var kollega med henne en gång för många år sedan och därför vill han hjälpa till att få fast mördaren.

Detta är huvudhandlingen, men vid sidan av den löper två andra utredningar. Den ena berör Elders dotter Kaherine som inte fått ordning på sitt liv efter att hon togs som gisslan i den föregående boken, Flesh and Bone. Det är i det här fallet Resnick bidrar till lösningen. Slutligen den kanske besvärligaste utredningen: Korrupta och brottsliga poliser i London.

Elder blir indragen i alla historierna, men hans roll är inte lika väsentlig i alla tre. Ofta känns det konstruerat och långsökt med flera brottsfall som löper parallellt, men här fungerar det bra, precis som så ofta hos McBain.

Ash and Bone är en typisk polisroman med mycket utredningsarbete, en del villospår och besvikelser under resans gång. Elders privatliv, hans relationer till f.d. frun och dottern Katherine finns med, liksom hans kontakter med kollegerna. Detta tillåts dock aldrig locka läsarens intresse bort från det viktiga, deckarhistorien.

Charlie Resnick får ett större utrymme i Ash and Bane än i Flesh and Blood. Det väcker förhoppningen att Charlie får spela en större roll i kommande böcker. Det vore intressant att se Elder och Resnick samarbeta i utredningen av ett besvärligt mordfall.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22