ASÄTARNA I KUNGSTRÄDGÅRDEN

Dec 20th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Asätarna i KungsträdgårdenAv Magnus Jonsson
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-995-4, 380 sidor

Magnus Jonsson skriver med driv och har ett spektakulärt anslag med viss politisk klang, vilket kunde noteras redan i hans debut Mannen som lekte med dockor från i fjol. Hans avsikt är att skriva en trilogi med den Lisbeth Salander-liknande krypteringsexperten Linn Ståhl (tidigare medlem i det vänsterextrema autonoma nätverket Antifascistisk aktion – AFA) i en av huvudrollerna.

Inte särskilt länge efter den dramatiska terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm blir Skandinaviska Enskilda Banken i Kungsträdgården också angripen. Bankens entré beskjuts av krypskyttar och flera av de anställda mister livet på väg ut efter avslutad arbetsdag. Polisen ingriper så snabbt de kan men det hjälper inte. Förövarna kommer undan och det finns misstankar om att de lyckats fly landet.

Kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson leder utredningen och blir snart på det klara med att alla döda jobbar på samma sektor inom banken. Detta kan knappast vara en tillfällighet och de anlitar Linn Ståhl att analysera innehållet i deras datorer. Rätt snart visar det sig att det är många som har komprometterande hemligheter i bagaget. Linn får ganska omgående klart för sig att hennes gamla fiender på den politiska högerkanten kan vara inblandade och börjar göra en egen utredning vid sidan av polisens. Hennes misstankar bekräftas och hon börjar begripa att hennes eget liv är i stor fara.

Gymnasielärare Jonsson skriver spännande och lättillgängligt i denna den andra boken i Hatet-trilogin. Hans berättelse är sannerligen kontemporär. På senare tid har vi alla läst om hur extrema högerkrafter – i synnerhet Nordiska Motståndsrörelsen – tar sig utrymme där de kan. Beskrivningen av polisarbetet och den skateboardåkande Linns egna bravader stärker momenten av spänning eftersom polisens och privatspanarens agenda inte alltid sammanfaller. Liksom i förra boken kan man irritera sig på de övertydliga politiska markeringarna mitt i rafflet.

Magnus Jonsson är bosatt på Söder i Stockholm och själv en flitig skateboardåkare.

ELISABETH CARLSSON

Magnus Jonsson

Magnus Jonsson. Foto Jasmin Storch

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22