ARTHUR & GEORGE

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Julian Barnes
Arthur & George 2005
Översatt av Mats Hörmark
Forum 2006

Julian Barnes slog igenom i slutet av 1980-talet med Flauberts papegoja, en mycket humoristisk roman som dessutom var litteraturforskning och reseberättelse från Frankrike. Man sögs in i den boken och samma förmåga att locka in läsaren i sin berättelse har Barnes när han nu skrivit en roman om författaren Arthur Conan Doyle och advokaten George Edjali.

Edjali dömdes på indicier till sju års straffarbete för lemlästning av djur och för att ha skrivit hatfulla anonyma brev. Detta upprör Conan Doyle som blir privatspanare och börjar agera som sin romanhjälte Sherlock Holmes. Han får fram uppgifter som visar att polis, åklagare och jurister agerat rasistiskt eftersom advokatens far var indier och dessutom präst. Detta publiceras och de utpekade anser sig skandaliserade.

Samtidigt som det är en roman blir det också ett slags biografi över huvudpersonerna, skriven på det sätt som hör den brittiska traditionen till. Det är lättsamt, skarpsynt, humoristiskt och ibland härligt elakt.

Hur det gick för George Edjali? Han frikändes efter tre år utan att man får veta varför.

Rättvisan har segrat? Jovisst kan man tycka det, men eftersmaken är lite underlig.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22