ARSENIK OCH GAMLA SYNDER 3 mordhistorier

Mar 4th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Arsenik och gamla synder

Av Olov Svedelid, Bodil Mårtensson och Ulf Durling
LL-förlaget 2009

LL-förlaget har gett ut ett antal novellantologier av medlemmarna i det lilla sällskapet Novellmästarna. Detta är ytterligare en sådan. Någon arsenik har jag inte hittat (däremot ett lukt- och smaklöst råttgift, som kan ha innehållet detta grundämna) men gamla synder är det ganska gott om.

Den gemensamma nämnaren för novellerna är att den inte håller sig till detektivgenrens gamla primärregel, den att förövaren av brottet ska åka dit mot slutet.

Mårtensson är den som närmast håller sig till antologititelns förslag. Frun i ett hushåll där fina viner alltid dricks till maten kommer på sin make med otrohet och ser till att han får det ultimata straffet.

Durling har en klurig historia om en dam som skickligt utnyttjar en telefonterrorists skräckspridning för att genomföra det hon anser nödvändigt.

Svedelid (1932−2008) bidrar med en berättelse om hur ett par poliser initierar ett brott där man har den största förståelse för brottslingen.

Det är så gott som omöjligt att ha åsikter om stilistik i böcker utgivna av LL-förlaget. Alla texter är hårt bearbetade och kronologin är så nödvändig att tillbakablickar och nyansering försvinner. Det gör att novellerna blir rätt lika varandra språk-mässigt. Så måste det kanske vara med tanke på målgrupp.

Men LL-förlaget borde visa sina författare så pass stor respekt att de stavar namnen rätt. På baksidan heter Olov Svedelid Olof. Ulf Durling stavas rätt i boken men på förlagets hemsida får han på ett ställe heta Hans Durling. Sånt borde kollas i förväg.

KJELL E. GENBERG

Olov Svedelid

Olov Svedelid

Bodil Mårtensson

Bodil Mårtensson

Ulf Durling

Ulf Durling

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22