ÄRREN VI BÄR

May 18th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till Ärren vi bärAv Caroline Engvall
Kalla Kulor Förlag, 2017
ISBN 9789188153524, inbunden, 312 sidor

Detta är en skönlitterär debut även om Caroline Engvall har låtit tala om sig tidigare som författare. Hon har skrivit några mycket uppmärksammade debattböcker och biografier om sexuella övergrepp på unga flickor. 14 år till salu som kom ut 2008 har sålts i mer än 200.000 exemplar.

När hon ger sig på att skriva prosa i form av en kriminalroman har författaren behållit sitt fokus på ämnet. Det ska så småningom bli en trilogi om polisen Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling.

Det märks att Caroline Engvall brinner för och är kunnig i de problem hon skriver om. Det känns i varje bokstav. Hon har lyckats beskriva de unga flickornas situation i boken på ett så realistiskt och autentiskt sätt att läsaren sätter verkligheten i halsen. Jag får rysningar av obehag av att läsa, men ändå förstår jag att det är en verklighet jag får ta del av, även om den är i fiktiv form.

Författaren gestaltar personer och miljöer med ett strikt språk som passar bokens tema på ett genialiskt sätt. Karaktärerna är intressanta, även om det kan tyckas att väl många av dem har mörka och gömda sidor.

Flera unga flickor hittas döda i Stockholm. De har till synes tagit livet av sig genom att skära sig i underlivet. Ulrika som har varit långtidssjukskriven får ärendet på sitt bord och hennes misstankar väcks om att det är något annat som ligger bakom. Både hon och Lovisa tvingas tänja på gränser för att komma de skyldiga på spåren.

Att väcka debatt och samtidigt skriva en spännande kriminalroman är inget nytt grepp. Det har t.ex. Katarina Wennstam förtjänstfullt gjort tidigare. Men det är också en svår konst att försöka få läsarna att ta ställning, bilda sig en egen uppfattning, utan att knäppa dem på näsan. Samtidigt ska det vara en spännande och underhållande bok.

Caroline Engvall får högsta betyg i den kombinationen. Hon lämnar också läsaren med ett rejält frågetecken i slutet av boken, vilket skapar en stor längtan efter del två.

NISSE SCHERMAN

Caroline Engvall

Caroline Engvall. Foto Johan Almblad

 

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22