ARNE ANKA – VOODOO VID VATTEN

Jun 19th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Arne Anka Voodo vid vattenAv Charlie Christensen
Kartago förlag 2011
ISBN 9789186003814, 143 sidor

Arne Anka publicerades mellan 1983 och 1995. Denna bittre anka gnällde och klagade på det nya Sverige som höll på att uppstå. Vänstern hade självdött, Stockholm ockuperades av yuppies och i detta nya samhälle var det ingen som intresserade sig för alkoholisten och vänsterfilosofen Arnes självutnämnda genialitet. Det var nog det som gjorde honom mest förbannad. 2004 återvände han, mer förbannad än någonsin efter en skilsmässa och numera pappa åt en skitunge.

Charlie ChristensenJa, mycket lite har blivit bättre sen 80-talet. Joggarna förpestar parkerna, blufftiggare lurar av oss småpengar, tjuvar försöker undkomma genom att kalla offren för rasister, miljödårar förutspår den ena jordens undergång efter den andra, det pittoreska Barcelona översvämmas av vidriga turister.

Men trots allt detta så finns det ändå tid att tänka tillbaka till hur det var en marsdag 1980 när punkar-Arne köper lite knark samtidigt som folket röstar ja till utveckling av kärnkraften med reservation att den ska avvecklas till 2010. Men den senare delen väljer våra politiker senare att strunta i förstås, precis som den tidens kritiker menade skulle hända.

Arne Anka har alltid fallit mig i smaken. Inte bara för att jag håller med om det mesta han säger utan även för att jag gillar tecknar- och berättarstilen. Arne är tidsbunden och är alltid roligast när händelserna som kommenteras ligger färskt i minnet. Men jag vet att jag kommer läsa detta album om 20 år på samma sätt som jag läser 80-talets Arne: med en nostalgisk blick och en insikt att trots Internet, Ipods och svarta amerikanska presidenter så finns det fler likheter med 80-talet än skillnader när allt kommer omkring. Och att Arne var där och fick mig att garva över eländet.

JOHANNES GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22