ARABESK

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Barbara Nudel
Arabesk 2001
Översatt av Marianne Alstermark
Midas 2005

Med ett av de vackraste omslagen på en deckare på månget år presenterar Barbara Nadel sin tredje deckare på svenska om kriminalgrabbarna i Istanbul med Cetin Ikmen, Suleyman och de andra. Det är en mordhistoria, där en ung kvinna mördas och hennes lilla barn kidnappas. En virrig man med Downs syndrom blir först misstänkt. Han har varit på plats och vid förhör påstår sig ha sett en demon, som han tror är mördaren.

Den mördade kvinnans man, en ultrapopulär sångare som sjunger en mycket speciell typ av sånger, bor fullt öppet med sin åtskilliga år äldre älskarinna, även hon i samma sångbransch.

För oss västerlänningar kan det i mångt och mycket vara svårt att förstå turerna i denna deckare, som har så mysiga poliser, eftersom både miljöer och kulturer är så främmande för oss. Det är en deckare man måste läsa sakta och lugnt, annars tappar man tråden.

Förlaget har dock på alla sätt försökt hjälpa läsarna genom att sist i boken ge person- och ortsbeteckningar samt platsbeskrivningar och namnöversättningar. En lista över uttalsregler för det turkiska alfabetet finns också. Tack för det! Fast erkännas ska ändå att alla svåra turkiska namn gjorde det svårt att ibland hålla koll på vem som var vem.

Barbara Nadel vann engelska CWA:s Silver Dagger 2005.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22