ÄPPELMANNEN

Jul 7th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till ÄppelmannenAv Anne Mette Hancock
Mercedes-snittet, 2018
Översatt av Helena Stedman
ISBN 978-91-7799-211-0, inbunden 304 sidor
Louise Bäckelin Förlag AB, 2021

En skolpojke försvinner en morgon i Köpenhamn. Enligt vittnen går han in i skolbyggnaden men kommer aldrig till sitt klassrum. Föräldrarna är förtvivlade. Sökandet tar en början …

Spaningsledaren polisen Erik Schäfer har just inget att gå på men småningom dyker föremål som pojken haft med sig upp på olika platser. Trådar att dra i blir synliga men en begriplig väv blir det inte.

Motiv saknas. Misstänkta saknas.

Alla klutar som står polisen till buds sätts in med DNA-spårning, man ringar in pedofiler i området, man undersöker pojkens rum och studerar filmer från övervakningskameror.
Författaren för in läsaren i rättsmedicinska utrymmen och delar av obduktioner utförs och det är bra skildrat utan att bli tradigt, liksom polisernas prestationer och funderingar. 

Naturligtvis blir det en hel del privatliv som vrängs ut och in av de, i mitt tycke, något för många personer som blandas in. Det finns några slätstrukna typer som saknar handlingsutrymme i storyn, bland annat en kvinnlig polis, Eriks partner på jobbet. Hon får en snyting och i stort sett inget mer. Men i en kriminalare ska man ju förvillas!

Danmark har många unga soldater utstationerade i krigszoner i världen. Hemkomna bär de på erfarenheter som gräver sig in i själarna. Somliga kan leva med fasorna de varit med om både som observatörer och som aktörer. Andra behöver hjälp. De kommer till journalisten Heloise Kaldans väninna Gerdas arbetsplats där posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, behandlas. Heloise ska skriva om detta.

Heloise och polisen Erik tillhör samma vänkrets. I föregående bok, författarens debut, kommer ett samarbeta dem emellan till, så också i denna bok, om än motsträvigt från polisens sida.

Pojken har varit fascinerad av pareidoli, ett psykologiskt fenomen som gör att man ser bilder av ansikten i slumpmässiga föremål. En bild på en ladugårdsvägg blir en ledtråd som kan ge den där väven struktur …

Historien flyter på i god fart och har överraskningar. Gott språk har den också. Det märks att det är en skrivande människa som hållit i pennan. Anne Mette Hancock är utbildad journalist; en givande deckarbekantskap.

HELENA SIGANDER

Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock. Foto HEIN Photography. 
 

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22