APOKALYPS BABY

Jul 26th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Apokalyps babyAv Virginie Despentes
Apocalypse bébé, 2010
Översättning Anna Petronella Fredlund
Albert Bonniers förlag 2012
ISBN 978-91-0-012633-9, inb, 271 sid

Dottern till en fransk författare försvinner under från sin Parisskola, trots att hon har sedan en tid stått under en bevakning av en detektivbyrå på uppdrag av familjen. Detektiven som skött uppdraget, en lätt uttråkad kvinna i trettioårsåldern, tar upp jakten på flickan och hennes eventuella kidnappare, om inte annat så för att få något mer spännande att syssla med. Som mentor och vapendragare anlitar hon en lika gåtfull som våldsam jämnårig kvinna som går under namnet Hyenan.

De båda kvinnorna ger sig ut på en resa genom Frankrike och norra Spanien – spåren efter den försvunna flickan leder dem till Barcelona. Sex och förödelse följer i deras spår, och i stort sett alla som de möter framstår som motbjudande typer som förtjänar allt ont som de kan råka ut för. Men det är vid återkomsten till Paris som den största chocken väntar, för de båda kvinnorna – och för flickans familj. Apokalyps är bara förnamnet.

Virgine Despentes har tidigare skrivit böcker som Knulla mig och fortsätter i den provokativa stilen. Apokalyps baby är kanske inte fullt så upprörande som författarinnan vill få den till, men under sjoken av attityd finns det en stark berättelse, full av språklig energi som lyser upp svartsynen.

PÄR ALEXANDERSSON

Virginie Despentes

Virginie Despentes. Foto Jean-Luc Bertin

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22