APACHES

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Lorenzo Carcaterra
Apaches 1997
Översatt av Reine Mårtensson
Richters 1998

Salig Maria Lang gick ur Svenska Deckarakademin på grund av ett antal bortskurna bröst i thrillern Min vän Walter av Richard Neely. Vad skulle hon ha gjort om hon läst denna bok? Jag vågar inte tänka det ens.
Här är det verkligen våldspornografi av det allra värsta slaget i en polisroman som verkligen har så många fina ingredienser att man inte hade behövt ta till sådana skamgrepp som författaren gjort. Man kan tycka att Rambo, Den långa färden och Den grymma jakten är fruktansvärt grymma och realistiska. Men de kommer inte ens i närheten av Apaches.
Inte nog med att råheterna skildras onödigt närgånget, det blir till slut så att man mår illa och är färdig att kasta upp inför alla vidrigheter som händer de inblandade.
Meningslöst, brutalt dödande, hjärnsubstans och benfragment flyger i luften, barn våldtas, barn sprättas upp och dödas, knarket flödar. Vad är det för värld vi så kallade civiliserade människor lever i? Men vad handlar då det hela om? Jo, grundidén är att ett antal New Yorkpoliser, som av olika anledningar hamnat utanför kåren, slår sig samman för att lösa fall som de riktiga poliserna i staden inte kan lösa på grund av byråkratiska regler. De utgör alltså en vigilantestyrka, som ägnar alla sina kunskaper och sin skicklighet till att lösa omöjliga fall. Så långt är allt bra och jag tycker mycket om tanken. Personskildringarna är utsökta och författaren kan så mycket, vilket han ju även visade i sin debutbok med titeln Sleepers, som ju också blev framgång som film. Kom gärna igen, men dämpa våldet, tack!

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22