AOMANJUSKOGEN 1

Jan 23rd, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Aomanjuskogen 1Av Hisae Iwaoka
Hoshigahara Aomanjyu no mori
Översättning av Magnus Johansson
ISBN 9789185269259, 203 sidor
Ordbilder 2011

Innan jag börjar ska jag erkänna att jag inte gillar denna serie. Jag vet inte ens riktigt varför. Är det för att jag inte förstår den? Eller för att den inte passar min personliga smak? Eller är det för att serien är alldeles för japansk för att även en svensk som studerat japanska i över 10 år ska förstå den? Jag vet inte. Men jag gav upp vid runt sidan 100.

Serien handlar om … jag vet faktiskt inte. Det utspelar sig i en konstig skog i någon avsomnad japansk småstad. Där bor en pojke i ett ruckel tillsammans med en uppslagsverksande, ett par dörrandar, en flicka/lilja samt en höna med kostymväst som flyttar in i första kapitlet. Och sen händer en massa flummiga saker jag snart tröttnar på att försöka förstå.

Hisae IwaokaSerien är väldigt influerad av den japanska inhemska religionen shintoism, som även idag påverkar japaners världssyn. Enligt den så har varje föremål och företeelse en gud som skyddar och vägleder den. Inte bara stenar, vinden och solen har en gud, utan även moderna saker som DVD:er, läsplattor och durumplast. Varje gång det uppstår något helt nytt så föds automatiskt en ny gud. Dessa gudar har en stark intern hierarki och är aldrig jämnstarka. Deras integration med varandra och världen är det vi upplever när vinden blåser, solen lysen eller durumplasten går av.

Har man det i åtanke blir historien lite mer logisk. Men jag förstår ändå inte vad som händer. Och ju mer jag försöker förstå desto mer inser jag hur ointresserad av vad som händer jag är. Om du är en fan av sådana här drömlika fantasyhistorier kommer du kanske gilla detta. Jag blev bara enormt uttråkad av att aldrig begripa vad som händer, varför det händer eller varför jag borde bry mig.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22