ÄNTLIGEN! En bok om två levnadsöden

Feb 4th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till ÄntligenAv Inga Lisa Calissendorff
Atremi AB 2013
ISBN 978-91-7527-056-2, 118 sid

Det finns en massa roande, lärorika och spännande böcker som tyvärr drunknar i den strida bokfloden där storförlagens många gånger spekulativa skräpromaner flyter omkring som hungriga krokodiler. Många, många slukas av krokodilerna och läser folk någon av de udda romanerna är det mest en slump. 2008 kom boken Den gråtande bussen ut. Författare var Inga Lisa Calissendorff som levt nästan hela sitt långa liv i Texas, men som på gamla dar flyttat hem till det Sverige, där hon föddes 1924. Det var en superoriginell sannsaga om hur fyraåriga Anna Lisa, 1928 av sin far fick en gammal skrotbuss att ha som lekstuga. Att jag fick kännedom om boken berodde på min älskade barnjungfru Beth som nu är 94 år, men i god form. Bussen hade nämligen – när den var en buss – ägts av hennes far.

Inga Lisa CalissendorffI juli 1952 inbjöds Anna Lisa av en farbror och faster till Texas i USA. Hon for över med “Gripsholm”, som på 11 dagar tog henne till New York. Man seglade förbi Frihetsgudinnan och såg det nya italienska skeppet “Andrea Doria”, som något senare kolliderade med svenska “Stockholm” och sjönk.

Anna Lisa utbildade sig och sökte platser. Hon jobbade bl a som mottagningssköterska och fick sedan en fin befattning på en stor kemikaliefabrik. Det var inget hinder i Texas att vara invandrare, det var tvärt om “något fint som alla respekterade”.

Men allt var inte idyll. Vid en konsulatfest blev Anna Lisa våldtagen och med barn. Att göra abort var det fängelsestraff på. Hon skrev sig ur krisen och det hon skrev finns med i boken.

1948 mötte hon mannen i sitt liv – även han svenskfödd. Gusten (August) hette han och var från Dalarna. Han hade tjänstgjort vid svenska flottan och blivit svårt brännskadad vid en brand på det svenska lastfartyget Sveaborg. Valentindagen 1975 gifte de sig efter diverse förvecklingar. På bröllopsdagen sa Gusten flera gånger: “Äntligen!”. Därför heter boken så.

Att komma in i USA hade varit lätt och alla hade varit välvilliga och hjälpsamma. Annat var det när paret beslöt sig för att återinvandra i Sverige. En nitisk tjänsteman i Linköping var full av tvivel och till och med deras tjugoett år gamla äktenskapsbevis misstrodde han. Jag måste säga att jag skäms både som svensk och Linköpingsfödd!

Men till sist fick de svenskt medborgarskap och nya födelsenummer 2002. Året därpå brast Gustens aorta. Han klarade sig men fick en liten hjärtattack 2006. 2009 fyllde han nittio år och sade: “Jag är en lycklig man som lever idag.” 2010 blev han sjuk igen och dog 23 mars. Anna Lisa fick honom balsamerad. Hon behöll honom så i hemmet till begravningen. Den 18 juni 2010 sänktes på Gustens önskan urnan i Östersjön.

Äntligen! är en ovanligt intressant bok, full av erfarenheter, andligt mod och livsvisdom. Den är lätt att läsa och har mycket tröst att ge och kunskap att dela med sig av. Jag har gråtit, skrattat och lärt mig behärska livet bättre. Jag känner mig stärkt inför motgångar. Boken är värd en stor läsekrets!

Boken är en Aliberta-bok utgiven av Atremi AB, Axstad Södergård 59594 Mjölby. E-post: info@atremi.se, www.atremi.se

JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22