ANSIKTE MOT ANSIKTE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Gunnar Staalesen
Ansikt til ansikt 2005
Översatt av Anders Emilson
Bra Böcker 2005

Staalesen är en av de bättre manliga norska författarna, bosatt i Bergen liksom hans privatdetektiv Varg Veum, en man som hängt med länge nog för att vara värdig en guldklocka. I USA och Europa har det sedan några år varit en trend i litteraturen att ta upp gamla historier som visar sig ha betydelse i dagens läge. Staalesen bakar på genom att berätta om ett kommunistiskt gruppboende på 70-talet som är grogrunden till några senkomna mord.

Privatdetektiv Veum gräver i fallet och hittar ledtråd på ledtråd. Polisen är inte alltid så glad åt vad han håller på med. Det gäller förvisso också de utfrågade. Det är en saktmodigt roande historia fram till slutet, som är något av ett västgötaklimax (vestlandsklimaks?). Det är givetvis inte den mest misstänkte som är mördaren och även om tidigare ditstänkta uppgifter i utredningen kan stämma känns det inte riktigt övertygande.

Men han är duktig på dialog och sitt Norge kan han, både nu och då.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22