ANNIKAS FÖRRÅD – en ondskefull novellsamling

Apr 16th, 2022 | By | Category: 2022-04 apr, Recension

Omslag till Annikas förrådAv Florence Wetzel
Books on Demand, 2022
ISBN 978-91-8007-5763, storpocket, 252 sidor.

Tänk om (as if). Dessa ord är utgångspunkt för mycket science fiction. Florence Wetzels novellsamling Annikas förråd – en ondskefull novellsamling, hör som titeln antyder till genren skräck, men det känns som om detta ”tänk om” varit författarinnans utgångspunkt för många av novellerna. Tänk om verkligheten börjar uppträda annorlunda, trotsa våra föreställningar.

Florence WetzelDetta bekräftas i Wetzels sympatiska efterord, där hon ger en liten bakgrund till varje novell. Inspirationen till detta har hon hämtat hos Ajvide Lindqvist, och den briljante sci-fi författaren Ted Chiang gör på samma sätt i sina novellsamlingar. Personligen gillar jag greppet, som skapar ett möte med personen bakom texterna.

Tänk om. Tänk om vardagsföremålen kom till liv och började på bete sig på oanade sätt – i novellen Presskannan inte särskilt långt från mänskligt beteende. Tänk om en bortbränd hudfläck inte alls vill vara bortbränd, men någonting helt annat, som i Fläcken (en favorit i samlingen). Tänk om man fick en mirakulös möjlighet att bota en anhörigs cancer, till vilket pris som helst, som i Vad som helst. Innehållet i denna novell associerar jag till det bibliska ”bär varandras bördor”, men detta må vara en övertolkning.

Den avslutande och längsta novellen Fröken Hyde behandlar på ett allegoriskt och intelligent (och djupt obehagligt) sätt beroendets och begärets mekanismer. Den utgår från huvudpersonens önskan att få kröka loss gränslöst och ändå slippa de glåmiga följderna – baksmällan, ångesten, blickarna, skammen. På ett lysande sätt gestaltar den vad som möjligen kan kallas förnekandets dualism, det kluvna förhållandet till morgondagen. På ett diffust plan förlitar man sig till en framtid (jag kan sluta när jag vill, jag slutar nästa vecka etc). Medan på ett annat plan denna morgondag, som kommer bära missbrukets negativa konsekvenser, inte finns eller buffas framåt i medvetandet (det är sen, inte nu, ångest och alkoholskador behöver jag inte tänka i stunden). -Så idag går det bra att supa igen.

Dalahästar har för övrigt en intressant närvaro i denna text, tydligen inspirerad av Wetzels upplevelse av Sverige, som hon enligt förordet tycks ha en speciell relation till. Liksom en passion för svenska språket (något jag tror jag stöter på för första gången …).

Jag är verkligen imponerad av Florence Wetzels iakttagelseförmåga och hennes fantasi. Hon har ett sätt att väva skickliga intriger utifrån det vardagliga. Och ett sätt att bygga upp spänning som möjligen vittnar om hennes bakgrund som engelskspråkig författarinna. Undertecknad är oftast inte lättskrämd, i alla fall inte när det kommer till text, men här ska erkännas att tankarna efter läsningen började snurra kring de lätt övernaturliga fenomen jag blivit varse i det hus i Visby där jag ska tillbringa nästa vecka.

Språket i boken är rakt och okomplicerat, genomskinligt. Florence Wetzel har gett ut flera böcker i USA, detta är hennes första på svenska. Att svenskan för författarinnan är ett tämligen nytt språk lyser igenom på vissa ställen, man kan ibland ana sig till en amerikansk fras bakom en svensk formulering och ibland kännetecknas språket av en viss stelhet.

Dessa invändningar är dock marginella. Annikas förråd är som helhet klart imponerande.

KARIN TJÄDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22