ANNABELLE

Jun 27th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till AnnabelleAv Lina Bengtsdotter
Forum, 2017
ISBN 978-91-37-14969-1, inbunden, 312 sidor

Det börjar som en numera ganska traditionell polisroman. Charlie (Charline), ung skicklig utredare skickas tillsammans med sin parhäst Anders till Gullspång för att bistå den lokala polisstyrkan i sökandet efter en försvunnen tonåring, Annabelle.

Charlie har problem, med män och med alkohol och behöver också medicin för sina psykiska besvär. Hon vill egentligen inte ha det här uppdraget för vad hennes kolleger i Stockholm inte vet (för hon är en mycket privat person) är att hon lämnade sin kaotiska uppväxt i Gullspång för 19 år sedan, och sin bästa vän där som hon tappat kontakten med. Hon hoppas verkligen att ingen ska känna igen henne.

Vi förstår ju snabbt att här finns många gravade hundar.

Vi läsare får också mellan de vanliga polisromankapitlen följa Annabelles dag då hon försvinner, och två unga flickor som bara har varandra när deras familjer inte fungerar. Ungefär som vi förstår Charlies situation.

Länge är det en klassisk polisroman med lite extra avslöjanden om Charlies uppväxt, men efter hand blir det mer och mer familjeförhållanden och uppväxtproblem då och nu som blir det centrala, utan att polisutredningen försvinner ur sikte.

Det blir polisiära lösningar, men när de börjar komma är det inte de som håller läsaren fast, utan allt mer skildringen av dysfunktionella familjer (för de är flera, båda då och nu).

Det är också en ovanlig avslutning på en deckare som blev allt annat än vanlig, och med en huvudperson som växte till en komplicerad människa som jag vill veta ännu mer om och hoppas att hennes liv blir bättre. I en kommande bok?

Detta är en av de bästa debuter jag läst på mycket länge. Författaren är själv uppväxt i Gullspång, 1977, och bor liksom Charlie i Stockholm. Hon är lärare i svenska och psykologi, och har tidigare fått noveller publicerade i tidningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22