ANKHAREN

Jan 27th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till AnkharenAv Ståle Brandt
Bra & Leve Förlag 2013
ISBN 9789198130614, häftad, 486 sidor
ISBN 978-91-981306-1-4, eBok

En ankhare är en person som är något annat än vad han/hon synes vara. Det är gott om sådana i den här boken. Ett ganska stort antal av karaktärerna i boken har höga befattningar eller hedervärda arbeten, men under ytan lurar ganska obehagliga begär och drifter. I själva verket är hela persongalleriet rätt så otrevliga människor, inklusive de poliser som ska vara hjältarna. De är rent oförskämda mot omgivningen. Den enda som finner min nåd är en bifigur, en gubbe som bor ensam i skogen och är både folkskygg och ganska ilsken.

Ståle BrandtStåle Brandt debuterar med denna spänningsfyllda deckare på eget förlag. Hans fru gjorde detsamma samtidigt. Den boken har jag tidigare recenserat i DAST. På sin hemsida har de skrivit att de så småningom kommer att ägna sig åt bl a redigering. Båda makarna Brandts böcker hade mått gott av en professionell sådan. Beträffande Ståles bok är jag säker på att redaktören hade sagt direkt: ”Stryk 150 sidor! Kill your darlings!” Misstaget att skriva för långt gör många, även etablerade författare.

Annars är intrigen bra, spännande och mycket obehaglig. Men obehagligheten känns på distans, det blir liksom aldrig på riktigt. Att skriva om våld mot barn och pedofili har ju numera blivit vardagsmat i svensk kriminallitteratur så det krävs något extra för att få boken att lyfta. Ståle Brandt når inte ända fram än, men han har ändå en potential. Det visar hans välsydda intrig. Det märks att han vill mycket, ibland för mycket. När adjektiven haglar försvinner gestaltningarna.

Att polisarbetet och poliserna inte känns verklighetsförankrade här kan man stå ut med, om boken för övrigt har något att säga. Redan i nästa bok tror jag att Ståle Brandt har slipat av de vassaste kanterna och då kommer det att bli så mycket mer läsvärt. Kanske med lite redaktörshjälp.

NISSE SCHERMAN

Ståle Brandt, född 1964 i Notodden, Norge, men uppvuxen i Sverige, studerar vid Ingesunds Folkhögskola i Arvika för att förbättra sitt språk i svenska och engelska. Han har även gått en distansutbildning inom författande och frilansjournalistik genom Nordisk Författarutveckling under sommaren 2013. Ankharen är författarens debutroman.

En trettonåring blir våldtagen och hotad till livet av sin fosterfar och morbror på sin trettonårsdag. En socialsekreterare blir överfallen under svampplockning och mördad.

En krutgumma, också på svamptur, hittar kvinnans lik. Polisen börjar undersöka och utreda. Ytterligare ett mord. En läkare påträffas död i sin mottagning på samma sätt som det första offret..

Ytterligare mord och en fortsatt utredning leder till att mördaren och dennes motiv avslöjas.

Romanen känns lite valhänt, partier med korta meningar som blir till stackato. Syftningsfel förekommer vilka förvillar läsaren. Vissa ordval gör delar texten uppstyltad. Ovana vid språket lyser igenom. Upplägget känns lite Stieg Trenter, läs gammalt, med uppräkning av whiskysorter och maträtter blandat med hur mordutredningarna går framåt.

Fortsätta studier i att skriva rekommenderas. Framför allt hur författaren ska skapa intresse för sina bilder genom till exempel gestaltning.

Romanens grund skulle kunna utvecklas mycket med störea kunskaper och känsla för författaren. Författeri innebär kunskaper och en gedigen uppsättning verktyg.

Lycka till.

SUNE E. OLSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22